f
Muzzaica - hiszpański rock & metal
Polski  | Español

Su Ta Gar


Płomienny klasyczny metal z Kraju Basków

obraz
Lokalizacja Eibar, Kraj Basków (Hiszpania)
Rok powstania 1987
Status aktywny
Skład
Wokal / gitara prowadząca Aitor Gorosabel
Gitara rytmiczna Xabi Bastida
Bas, chórki Igor Diez (od 2011)
Perkusja Galder Arrillaga (od 2011)
Gatunek trash metal / heavy metal
Ocena 8,5/10

O zespole

Su Ta Gar (dosłownie „ogień i płomień”) to baskijska kapela metalowa z trzydziestoletnim stażem. Ich muzykę – określaną z reguły jako trash lub heavy metal – wyróżniają przede wszystkim ciężkie, mięsiste riffy oraz niepozbawione melodii wokale, zawsze w euskera. Jak przystało na prawdziwych dinozaurów rocka, kapela z miasta Eibar ma na koncie już 13 krążków studyjnych. Mimo upływu lat nie zatracili pierwotnego ognia, o czym świadczy choćby ich poprzedni, znakomity album „Bizirik gaude” (2013).

„Jo Ta Ke” - jeden z największych przebojów kapeli:

Biografia

Zespół Su Ta Gar narodził się w 1987 r. w niewielkim baskijskim miasteczku przemysłowym Eibar w prowincji Guipuzcua (tym samym, które ostatnimi czasy rozsławił mały klub piłkarski SD Eibar, który zdołał awansować i utrzymać się w hiszpańskiej Primera División). Czwórka przyjaciół: Aitor Gorosabel, Xabier Bastida, Asier Osoro i Borxa Arrillaga rozpoczyna wówczas wspólne próby, a w 1989 r. nagrywa pierwsze demówki.

W 1990 roku zajmują ex equo pierwsze miejsce w lokalnym konkursie kapel, w którym nagrodą główną było nagranie płyty. Zamiast jednak dzielić się ową nagrodą postanowili wówczas nagrać debiutanckiego longplaya na własny rachunek. I tak się stało: „Jaiotze Basatia” ukazał się w początkach 1991 r.

[c.d.n.]

„Norbera Bere Ametsen Jabe” z „Ametsak Pilatzen” (2011) - przykład nowszych dokonań zespołu.

Dyskografia

Albumy studyjne

  • Jaiotze basatia (1991)
  • Hortzak estuturik (1992)
  • Munstro hilak (1993)
  • Sentimenak jarraituz (1996)
  • Agur jauna gizon txuriari (1997)
  • Homo_Sapiens? (1999)
  • Itsasoz beteriko mugetan (2003)
  • Jainko hilen uhartean (2006)
  • Ametsak pilatzen (2011)
  • Bizirik gaude (2013)
  • Maitasunari pasioa (2016)

Linki zewnętrzne